29. lokakuuta 2010

Tukholmassa

Syyslomareissu tehtiin risteilyllä Tukholmaan. Pojat oli innoissaan laivalle pääsystä. Bussimatka Helsinkiin vaan oli aika pitkäveteinen, mutta hyvin jaksettiin. Loppumatkasta vaan ainakin kymmenen kilometrin välein kysymys kuului, että montako kilometriä vielä.
Laivalla oli kaikenlaista nähtävää, ostettavaa ja pelattavaa. Ilta hujahti äkkiä ja menimme ajoissa nukkumaan. Aamulla sitten vaan aamupalalle ja maihin. Tänne olisi ollut haluja mennä, mutta eihän se enää näin syksyllä ole auki.
Sen sijaan menimme tänne, eli Vaasamuseoon. Sitä oli odotettu jo pitkän aikaa ja hieno paikka olikin.
Matkalla museoon näimme ratsupoliiseja, jotka saattoivat kolmea hevosten vetämää vaunua. Liekö olleet hakemassa kuninkaallisia kyytiin. Harmi kun en ehtinyt kuvaamaan vaunuja. niissä ei kyllä ollut ketään kyydissä.
Kyllä 1600-luvulla uponnut laiva on ollut upea aikanaan. Siitä löytyy paljon upeita yksityiskohtia. Sieltä ostamassamme videossa kerrotaan, että patsaat oli maalattu kirkkain värein ja kultamaalilla. Mielenkiintoinen paikka, kunhan vaan olisi voinut rauhassa kiertää. Kaksi vikkeläjalkaista poikaa takasi sen, ettei museossa liian kauan vanhennuttu.
Museossa on hämärää, että laiva säilyisi paremmin, joten kuvaaminen oli aika haasteellista. Muutaman suht hyvän kuvan sain kuitenkin.
Tässä koristeellista perää.

Vaasalaivan katselun ja matkamuistomyymälässä vierailun jälkeen suuntasimme Aquariumiin. Se olikin ihan lähellä. Siellä oli erilaisia kaloja, sammakoita, rapuja ym.
Tällaisia pikkuisia rapuja kipitteli yhdessä "aitiossa".
Nämä ravut oli vedessä ja niiden nimi on kyllä unohtunut, mutta niitä eli jo dinosaurusten aikaan.
Kaloja oli monenlaisia, muotoisia ja värisiä. Kuvaaminen oli hankalaa, kun kalat liikkuivat niin vikkelästi. Hait varsinkin olivat liian nopeita kameralle, enkä älynnyt ottaa videolle kuvaa.
Paikassa oli myös sademetsä, jossa kulki pieni polku. Siellä salamoi ja ukkosti ja satoi. Välillä oli päivä ja linnut lauloivat kovasti. Ilma oli todella kosteaa, niin kuin varmaan oikeassa sademetsässä. Pojat kiersivät reitin monta kertaa.
Paluumatkalla oli hieman myrskyistä yöllä. Keinutti aika lailla enkä meinannut saada unta. Onneksi muut nukkuivat sikeästi, eivätkä häiriintyneet keinunnasta. Väsyneitä kyllä olimme reissun jälkeen ja tänä aamuna nukuimme pitkään. Onneksi loma vielä jatkuu.

1 kommentti:

enkulin käsityöt kirjoitti...

Onpa ollut mukava matka. Minäkin olen nähnyt tuon vanhan laivan. Todella upea.